Nestle отчете най-доброто си тримесечие за изминалите 3 години

Приходите са се повишили с 3,4 на 100

10:27 | 18 април 2019
Обновен: 20:57 | 5 юни 2020
Логото на Nestle Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Най-големият производител на хранителни стоки в света отчете най-добрите си резултати за последните 36 месеца, коментира изпълнителният директор Марк Шнайдер за Bloomberg.

Германецът оглави компанията през 2017 г., а това накара редица анализатори да предвидят високи отчети за Nestle в обозримото бъдеще, макар и не чак толкова високи. Прогнозите за началото на 2019 г. бяха за ръст в приходите от 2,8%, но реално той достигна 3,4 на 100.

Приходите на Nestle през изминалите 36 месеца Графика: Bloomberg

Новината е добре дошла за Nestle SA, защото през изминалите 6 години наблюдавахме сериозно забавяне. Решението на Шнайдер да сключи договори на обща стойност 14 млрд. долара през 2018 г. се оказа печеливш ход. Особено важен бе договорът за Starbucks. Една от най-популярните компании за кафе-напитки в света оперира под знака на новия си собственик и това носи своите дивиденти.

Сред причините за лошите резултати през изминалите години бе високата цена на горивата. В хранителната индустрия това е най-големият бич, защото засяга транспортът и опаковането на стока, която не разполага с големи срокове на годност.

Пазарите в Бразилия и САЩ се определят за най-добре развиващите се в момента, след като марките Purina, Hot Pockets и Stouffer най-накрая започнаха да носят приходи.

Nestle цели да се раздели с линията си Skin Health, която, според Алейн Оберхубер, анализатор за MainFirst Bank, може да струва между 8 и 10 млрд. долара.