Защо Меси играе най-силния сезон в кариерата си?

И как Барселона се оказаха толкова зависими от аржентинеца?

07:33 | 19 април 2019
Лионел Меси срещу Барселона в Шампионската лига Снимка: UEFA.com
Лионел Меси срещу Барселона в Шампионската лига Снимка: UEFA.com

Изненадани ли сте, че смятаме Лионел Меси за един от най-великите футболисти на всички времена? Едва ли. 31-годишният аржентинец вече 15 години ни озарява с таланта си, а от това най-голяма полза има Барселона, където той практически прекарва цялата си кариера. Но питали ли сте се, в кой от всичките изключителни сезони той е бил най-полезен за отбора си? Оказва се, че това е на път да стане сезон 2018/19 и имаме статистиката, за да ви го докажем.

Барселона под ръководството на Ернесто Валверде промени много в стила на игра за „каталунците“, но запази едно - позицията на Меси в състава. Свободната роля на капитана му дава възможност винаги да търси пролуките в противниковата защита и ако даден съперник му оказва прекалено голяма съпротива, той търси начин, за да не го среща очи в очи. От там идват и увеличеният брой попадения с десния му крак. До момента 7 пъти той намира вратата на съперника с неудобната десница. В това число и подаръкът от Давид де Хеа в 1/4-финалите на Шампионската лига.

5-кратният носител на „Златната топка“ е подобрил и желанието за комбинация със съотборниците си. На 27 пъти той се разписва вътре в наказателното поле, а на свой ред е асистирал за 18 попадения на своите колеги.

Ето, че идва и ред на най-любопитната статистика, която доказва в най-голяма степен, че Меси се наслаждава на играта си повече от всякога. До момента през кампанията той е автор на цели 40,7% от головете на Барселона в Примера Дивизион, а в Шампионската лига процентът достига до 43,5%. В графиката по-долу можете сами да направите сравнение, че единственият сезон, в който той е бил близо до тези цифри, е 2012/13. Сега остава само тенденцията да се запази до края и тогава Лионел Меси би трябвало да се поздрави с шестата си награда от France Football за „Най-добър футболист в света“.

Процентът голове за Барселона, вкарани от Меси през последните 10 години. Графика: WhoScored

Очакваме с нетърпение да видим как би се отразила формата на звездата за финансите на клуба, когато се появят официалните данни в наближаващия край на футболната година и дали рекордът от 1,2 млрд. евро приходи през 2018 г. ще бъде подобрен. Изглежда от това зависи само желанието на Лионел Меси да донесе титлата от Шампионската лига за Барселона.