Дания иска Google, Facebook и Apple сами да инвестират в „зелена“ енергия

Центровете за данни на трите компании ползват голяма част от капацитета на местната енергетика

16:56 | 12 април 2019
Вятърна електроцентрала Снимка: Pixabay
Вятърна електроцентрала Снимка: Pixabay

Представители от левицата в датско правителство искат да прокарат закон, който да задължава технологичните гиганти да инвестират сами в „зелената“ енергия, ако искат техните центрове за данни да продължават да функционират на територията на страната, пише Bloomberg.

Алиансът на „червено-зелените“ предлага промяната, въпреки че е част от опозицията в настоящия парламент. Настроенията в Дания са такива, че е вероятно скоро именно те да оглавят кабинета и ако проектозаконът им не мине през тази година, то след изборите през лятото може да се стигне до въпросната промяна.

Поводът за предложението идва от факта, че енергийните дружества в страната изнемогват в захранването на data-центровете на Facebook, Google и Apple. Прогнозите са, че до 2030 г. 17% от цялата произведена енергия в Дания ще се използва именно за нужните на технологичните компании. Опасенията са от Датския съвет по климатичните промени (ДСКП), от където идва и друго притеснение. Всеизвестно е, че скандинавската страна иска да се превърне в първата в света, която използва изцяло възобновяеми източници на енергия до 2050 г., но с оглед прогресивно растящите нужди на бизнеса целта е напът да се превърне в мечта. Изследването на ДСКП пресмята, че изграждането на допълнителни вятърни електроцентрали би струвало годишно на държавата 400 млн. крони (105 млн. лева).

Снимка на Десислав Янкулов.

Американските технологични гиганти по-рано приветстваха идеята да инвестират в собствени вятърни централни, но управляващите негодуват от това, че няма особена яснота около финансирането. Евентуален закон би задължил компаниите да влагат собствени средства без да залагат на субсидии, както е в момента, и без да задължават държавата да им изкупува излишната енергия на свободни цени.

Apple в момента строи един от най-големите центрове за данни в света на стойност 1 млрд. долара в близост до датския град Виборг. А Facebook и Google на свой ред изкупуват земя със същата цел съответно около Одензе и Фредериция.