ЕС е готов да даде зелена светлина за търговски преговори със САЩ

Все още обаче е необходимо официалното одобрение на европейските министри

19:45 | 11 април 2019
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Официалните представители на страните от Европейския съюз са дали зелена светлина за начало на търговски преговори със САЩ в опит да ограничат заплахата от въвеждането на мита върху европейския автомобилен сектор. Това съобщават за Bloomberg двама представители на блока, запознати с въпроса.

Според тях 28-те държави членки са се съгласили да дадат мандат за разговори на европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, която да се опита да постигне споразумение с Вашингтон за намаляване на митата в индустриалния сектор.

Напредъкът бе постигнат, след като Франция успя да си спечели отстъпки по отношение на засегнатите в преговорите въпроси за околната среда и отпадналата вече по-обширна търговска сделка.

Все още обаче е необходимо официалното одобрение на европейските министри, което се очаква да бъде дадено на предстоящата им среща на 15 април.

Малмстрьом се надява диалогът да започне колкото се може по-скоро, за да се покаже на американския президент Доналд Тръмп, че има напредък по споразумението, което той постигна миналия юли с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Повече по темата четете на Investor.bg.