Отлагането на Brexit донесе кратко успокоение и удължена агония за британския бизнес

Забавянето на инвестиционните решения на компаниите в Кралството ще продължи

19:20 | 11 април 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вече 3 години Brexit носи несигурност на компаниите във Великобритания, като в четвъртък стана ясно, че несигурността се удължава с нови 6 месеца, пише CNN.

Решението за отлагане на раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС) до края на октомври намали до известна степен притесненията сред бизнес представителите на Острова, че процесът ще протече без споразумение. Това обаче значи, че компаниите ще продължат да отлагат бъдещите си инвестиционни решения.

„Бизнесът ще се успокои, но разочарованието му от привидно безкрайния политически процес е осезаемо“, посочи генералният директор на британската търговска камара Адам Маршал пред BBC.

Някои британски компании вече започнаха да се запасяват в случай, че процесът протече без споразумение и засегне веригите им на доставки.

Миналата седмица авиокомпанията EasyJet обяви, че продължаващата несигурност около Brexit намаля пътникопотока към Европа.

Главният изпълнителен директор на Tesko, най-голямата британска верига супермаркети, посочи в сряда, че купувачите показват сигнали на „изтощение от Brexit“.

„Несигурността вече причини сериозни щети – автомобилните фабрики са готови да прекратят производство, инвестициите намаляват и се губят работни места“, посочи Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Обществото на производителите и търговците на автомобили. „Това не може да продължава“, добави той.

Предпочитаната опция от някои представители на бизнеса беше раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) на предвидената дата – 29 март, със споразумение, което включва преходен период и запазване на близки търговски отношения с блока в бъдеще.

Някои икономисти посочиха, че това би довело до увеличение на инвестициите в Кралството, което би стимулирало и растежа. Вместо това обаче се очертава тежкото икономическо положение на Великобритания да остане такова до края на октомври или докато управляващите тори и опозиционните лейбъристи заговорят на един език и ратифицирано споразумение за Brexit стане факт.