Меркел вижда възможност за отлагане на Brexit

Франция обаче настоява за някои гаранции от страна на Кралството

19:11 | 9 април 2019
Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания може да получи удължаване на процедурата за излизане от Европейския съюз (ЕС), което включва и възможност за по-ранно напускане на блока, ако през това време бъде постигната сделка, съобщава Bloomberg.

Канцлерът не посочи конкретната крайна дата, на която Brexit трябва да се състои, като според лидерите на ЕС вероятно тя бъде в края на 2019 г. или в началото на 2020 г.

Франция обаче отбеляза, че иска да бъде сигурна, че Великобритания, като „междинна държава членка“, вече няма да може да участва в мащабните дългосрочни решения на блока.

„Когато сте държава, която напуска ЕС, вие нямате думата по важните въпроси“, сподели представител на кабинета на френския президент Еманюел Макрон, давайки за пример определянето на бюджета на блока.

Франция внимателно ще следи какви гаранции ще бъдат прибавени към удължаването на процеса за Brexit от страна на Обединеното кралство.

Колкото по-голям бъде периодът на удължаване, толкова по-значителни трябва да бъдат тези гаранции, посочва източникът.

Представителите на ЕС са разтревожени, че бъдещ наследник на Тереза Мей би могъл да се опита да подкопае бизнес връзките с блока, за да проправи пътя към окончателен развод.