Безработицата във Венецуела тази година ще достигне 44,3%

Подобни данни напомнят икономическата ситуация във военно положение

17:32 | 9 април 2019
Обновен: 02:19 | 3 юни 2020
Щанд с хуманитарна помощ за Венецуела Снимка: Federico Rios/Bloomberg

Венецуела е изправена пред една от най-тежките кризи в цялата икономическа история на света. Прогнозите на Международния валутен фонд за 2019 г. са, че безработицата в страната ще достигне 44,3% до края на 2019 г., цитиран от Bloomberg.

Експерти сравняват положението в южноамериканската страна с това в Босна и Херцеговина през 1996 г., когато регионът бе разкъсван от гражданска война. Безработицата в онзи период достига до 50%, а опасенията за Венецуела са, че това ще се случи и там след година време.

Подобни данни не са съществували за държава, която не се намира във военно положение, откакто се води статистика за глобалната безработица.

Минималната заплата във Венецуела в момента е 18 000 боливара, което се равнява на около 10 български лева калколирано на база хиперинфлацията.

Икономиката на Венецуела наподобява военно положение. Графика: Bloomberg

Южноамериканската страна е с население от почти 32 млн. души, а това означава, че съвсем скоро може да се стигне до много сериозна мигрантска криза. Най-важната крачка за предотвратяването на този проблем е легалното избиране на новия президент. Постът към момента се оспорва от Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, но битката помежду им отдавна излезе от дипломатичния тон.