Предупреждение: Няма ли мексиканци, няма и авокадо

За тази заплаха предупреждава Американския департамент по агрикултури

15:48 | 1 април 2019
Авокадо и лимони Снимка: Pixabay
Авокадо и лимони Снимка: Pixabay

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реши, че е време да затръшне вратата между Америка и Мексико, то това ще спре не просто нелегалните емигранти, но и една огромна част от вноса на плодове и зеленчуци. Според Американския департамент по агрикултури, цитиран от Ройтерс, почти половината от вноса на зеленчуци в страната идва от южната ѝ съседка, а други 40% съставляват вноса на плодове, произведени на мексиканска земя.

Супермаркетите в Щатите ще бъдат сериозно ударени от криза в зеленчуковите им щандове в рамките само на три седмици, казва Стив Барнард – изпълнителен директор на най-големия дистрибутор за плодове и зеленчуци в света Mission Produce. Бизнесменът посочва и конкретен зеленчук, който напълно ще изчезне от пазара, защото практически не се произвежда в САЩ – авокадото.

Любимецът на здравословнохранещите се ще се превърне в дефицитна стока, което ще повиши неимоверно цената му.

Единствените ферми, които имат известни насаждения от авокадо, са в Калифорния, но тяхното развитие е прекалено ранно за нуждите на американския пазар. Биха минали години, докато местните фермери се ориентират в тази насока, а междувременно трети страни ще са в състояние да извиват ръце, докато компенсират дефицита.

Вносът на плодове и зеленчуци в Америка е бизнес за 137 млрд. долара годишно. Това е сума, която би трябвало да респектира дори човек като Тръмп, независимо от крайните му възгледи по темата с миграцията. Радикалните мерки срещу мексиканците може да се превърнат в нож с две остриета. Нищо, че от едната страна стои авокадото.