Goldman Sachs: Най-вероятно ще има едногодишно отлагане на Brexit

Вече има и по-голяма вероятност решението за Brexit от 2016 г. да бъде отменено, смята банката

19:24 | 30 март 2019
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Поражението на британския премиер Тереза Мей при гласуването на договора с Европейския съюз за Brexit в петък означава, че сега е по-вероятно да се стигне до по-мек и по-дълъг процес на излизане от ЕС, твърди в свой доклад американската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Макар че Лондон и Брюксел все още имат време да предоговорят споразумението за излизане преди следващия „краен срок“ на 12 април, моментът на ратифициране на модифицирано споразумение сега зависи от отлагане с по-скоро една година на влизането в сила на член 50, отколкото само с няколко месеца, заяви банката в бележка към клиентите си. 

„Колкото по-дълго продължава това отлагане според нас, толкова по-голяма е вероятността изобщо да няма Brexit", казва анализаторът Адриан Пол.

„Също така считаме, че има по-голяма вероятност решението за Brexit от 2016 г. да бъде отменено - или чрез втори референдум, или чрез едностранно оттегляне на член 50 от Обединеното кралство“, добави Пол, като пояснява, че шансовете за „никакъв Brexit“ са се увеличили до 40% от досегашните 35%.

Шансовете за модифицирана версия на споразумението за оттегляне, което в крайна сметка бъде одобрено в Камарата на общините, са спаднали до 45% от 50%, но това остава най-вероятният от трите изхода според Goldman Sachs. Според банката вероятността за Brexit без сделка е само 15%.