Brexit може би ще приключи като огромна загуба на време

Великобритания остава на кръстопът в деня, в който трябваше да се раздели с ЕС

16:49 | 29 март 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският парламент ще гласува в петък части от споразумението на премиера Тереза Мей и Брюксел за трети и вероятно последен път. Не е изненадващо обаче, че плановете на правителството както винаги са усложнени от неуредици и полемики по въпроса, пише CNN.

Със сигурност изявлението на Мей от сряда, че ще подаде оставка след одобрение на споразумението ѝ с Брюксел от парламента промени донякъде патовата ситуация. Решението на бившия външен министър на Великобритания и един от инициаторите на Brexit да подкрепи сделката на премиера не е никак малък напредък. Все пак той едва ли ще се окаже достатъчен.

От съществено значение остава решението на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP). Гласовете на членовете ѝ са необходими за ратификацията на сделката на Мей, но пък депутатите на DUP за момента не показват никакви признаци за евентуален край на решителното им противопоставяне на споразумението.

Ако по някакво парламентарно чудо споразумението на Мей бъде одобрено днес, Великобритания ще се раздели с Европейския съюз (ЕС) на 22-ри май, премиерът ще се оттегли от поста си и дебатите ще се фокусират върху бъдещите отношения между Кралството и блока.

Ако сделката на Мей отново не бъде приета в парламента, имайки предвид последната среща на европейските лидери от миналата седмица в Брюксел, Великобритания отново ще се окаже на кръстопът и всички досегашни дискусии за договорката ще изглеждат практически безсмислени. 

На Кралството ще се наложи да избира дали да напусне ЕС на 12-ти април без споразумение, или да попита лидерите на блока за по-дълго отлагане на процеса.

Всяко отлагане на Brexit обаче застрашава европейските избори, чието начало е на 23-ти май, а Великобритания трябва да участва в тях в случай, че дотогава тя все още е членка на ЕС.

Ако Великобритания поиска по-дълго отлагане на процеса, нещата ще се усложнят дори още повече. Изпращането на депутати в Брюксел след изборите през май ще значи, че Кралството ще остане член на блока в идните години.

Това ще остави с неохота Великобритания член на блока без ясни дата и план за начина, по който ще се раздели с него, а Brexit ще се върне отново в изходна позиция.