Къде виртуалната реалност откри най-доброто си приложение?

Хитът в технологиите отчаяно търсеше своето място под слънцето в последните няколко години

17:32 | 28 март 2019
Обновен: 23:41 | 5 юни 2020
Игра на бейзбол с VR очила Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Виртуалната реалност (VR) от известно време не е просто поредната научнофантастична мечта на обикновения човек. Киното, компютърните игри и дори индустрията за възрастни намериха приложение за усъвършенстваната технология, но тя така и не попада под пряката светлина на прожекторите. Дали пък екипът от отдела за човешки ресурси (HR) към германската железопътна компания Deutsche Bahn не е открил най-подходящото място за VR технологиите? По всичко личи това е точно така според CNN.

Deutsche Bahn вече четвърта поредна година селектира и обучава своите нови кадри с помощта на VR. Израелската технологична компания Actiview е разработила софтуер за тестове на машинисти, който „за секунди поставя хората в реална работна атмосфера“. Това казва ръководителят на HR отдела към германската фирма Керстин Вагнер.

Британската армия също прилага VR технологии на военните си пилоти от 2017 г. насам, за да усъвършенства уменията им във въздушен бой без да се предприемат излишни рискове със самите пилоти и бойните самолети за стотици милиони паунди.

Дори американската верига за бързо хранене KFC извършва виртуални обучения на своите служители, за да ги научи как да правят идеалното пържено пиле.

VR ти позволява да се впишеш в работния процес и да изпиташ последствията от своите действия“ казва VR директорът на британската консултантска фирма PwC Джереми Далтън.

Експерти в подбора на персонал се обединяват около мнението, че VR ще подпомага все по-усилено работата им. С колкото повече информация разполага работодателят за уменията на своите кандидат-служители, толкова по-високо ще е качеството в сформирания екип.