Тръмп отново апелира за увеличаване на добива на петрол

Призивът на американския президент понижи цените в ранните часове на търговията

17:13 | 28 март 2019
Снимка:Al Drago/Bloomberg
Снимка:Al Drago/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи производството, тъй като цените продължават да се повишават, предупреди американският президент Доналд Тръмп в съобщение в социалната платформа Twitter, предава Investor.bg.

Тръмп коментира темата на фона на продължаващите производствени съкращения, които ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, гласуваха в края на миналата година. Именно тези понижения способстват ръстовете на петролните цени от началото на годината.

Призивът на американския президент понижи цените в ранните часове на търговията. Стойностите на сорта Брент и на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отчитат спад с повече от 1,5 на сто малко след 09 ч. източно време в САЩ (16 часа българско време).

Анализатори смятат, че напрежението, което създава администрацията на Тръмп, е помогнало за решението на петролния картел да повиши нивата на производство през юни миналата година. Но през последните месеци ОПЕК игнорира коментарите на американския президент в социалните мрежи.

Организацията и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се съгласиха на нова поредица съкращения през миналия декември в рамките на среща във Виена въпреки призива на Тръмп въпросните страни да запазят темпото на добив.

Още по темата прочетете в Investor.bg.