Wow Air прекрати дейността си

Наблюдава се притеснителна тенденция сред европейските авиопревозвачи

14:00 | 28 март 2019
Обновен: 15:35 | 5 юни 2020
Летище Снимка: Pixabay

Исландската авиокомпания Wow Air не успя да намери нужните инвеститори, за да продължи да изпълнява дейността си и отмени 29 от планираните полети. Това обяви компанията на официалния си сайт, цитирана от Bloomberg.

Около 2700 пасажери са били посъветвани да потърсят алтернативи за своите планирани пътувания.

„Времето ни изтече и за съжаление не успяхме да осигурим финансиране за компанията“, пише в писмо до своите служители президентът Скъли Могенсен. „Никога няма да си простя това, че не взех по-ранни мерки“.

Усилията на Могенсен през последните няколко месеца се оказаха неуспешни, за да спаси компанията, която сам основа през 2011 г. Той не успя да я продаде на местния си конкурент Icelandair или на американската частна инвестиционна компания Indigo Partners. По-рано през седмицата се опита и да конвертира дълга в акции, за да си спечели време със своя оздравителен план за 160 млн. долара.

Акциите на Icelandair се изстреляха нагоре с 28% след тази новина, а по-късно през деня ръстът се задържаха около 14%.

Първоначално полетите на Wow Air бяха отложени, докато се водят преговорите с потенциалните инвеститори, но след като те не са завършили успешно, ангажиментите на компанията бяха напълно отменени.

Двете исландски авиокомпании имаха основна роля в разгръщането на туристическия потенциал на страната, като само Wow Air е транспортирала 3,5 млн. пътници за изминалата 2018 г. Кризата в превозвача се отрази негативно цялостно на икономиката в Исландия, тъй като кроната поевтиня с 1,44% за ден. Правителството обмисли спасителен план за авиокомпанията, но в крайна сметка реши, че е по-разумно да не харчи парите на данъкоплатците, след като Icelandair е в състояние да поеме пасажерите на своя конкурент.

Очаква се за пръв път от 10 години насам да има спад на туристите в Исландия според икономиста на исландската банка Arion Banki Щефан Броди Гудьонсен. Неговите прогнози са за 16% спад в сектора.

Wow Air е осмата европейска авиокомпания, която спира дейността си от миналото лято насам. Останалите са белгийската VLM, швейцарската Skywork Airlines AG, германските Small Planet, Germania и Azur Air, скандинавската Primera Air и британската Flybmi.