1 милиард за нов стадион – струва ли си?

Тотнъм похарчи точно толкова за изграждането на своя нов стадион, който отгоре на всичко се забави с цели 6 месеца

13:12 | 25 март 2019
Обновен: 17:35 | 4 юни 2020
„Тотнъм Хотспърс Стейдиъм“ Снимка: tottenhamhotspur.com

Английският футболен клуб „Тотнъм Хотспърс“ официално може да се похвали с откриването на своя нов стадион, след като по-голямата част от сезона бе прекаран на „Уембли“. По официална информация стойността на новото съоръжение възлиза на 1 млрд. британски лири.

Няма как човек да не се запита – как е възможно даден клуб да си позволява харчове в подобни размери? И по-важното – струва ли си? Оказва се, че има логика, защото говорим за инвестиция, която би трябвало да се използва активно в следващите 70-80, че и повече години.

Бърза справка ни показва, че „Тотнъм“ далеч не са похарчили толкова много, колкото някои свои колеги по света. Собствениците на „Борусия Дортмунд“ през годините са похарчили общо 1,51 млрд. лири за своя „Сигнал Идуна Парк“. Правителството на Южна Африка пък пръсна 1,32 млрд. лири за Националния стадион в Кейп Таун по повод Световното първенство през 2010 г.

Споменахме по-горе, че лондонският клуб използва временно „Уембли“ за своите домакински срещи във всички турнири. В зависимост от нуждите на отбора всеки един ден от експлоатацията е струвал между 250 000 и 750 000 паунда. Ако вземем средната стойност и фактът, че са нужни поне два дни за всеки един мач, тогава бюджетът на „Тотнъм“ е понасял щети в размер на 1 млн. лири, само за да се подвизава на този терен. Футболната асоциация на Англия – стопанинът на „Уембли“, получава освен рентата си и 10% от печалбата за всеки един продаден билет. Президентът на „шпорите“ Даниел Леви едва ли е оставал доволен в края на всяка една седмица, когато е трябвало да подписва чековете за тези разходи.

Това обяснява защо Леви и колегите му правеха ежемесечни опити да завършат строежа на стадиона и шестмесечното забавяне се прие крайно негативно. Сега изглежда всичко е готово и дори станахме свидетели на официалното откриване, на което присъстваха повече от 30 000 привърженици на клуба.

Първият домакински двубой на новия стадион за „Тотнъм“ ще бъде от английската Висша лига срещу „Кристал Палас“. Официално цените на билетите все още не са оповестени, но, ако можем да направим аналог с цените от мачовете на „Уембли“, то те ще бъдат в диапазона 30-90 паунда.

Домакинството на „шпорите“ в ¼-финалите от Шампионската лига срещу „Манчестър Сити“ също ще се проведат на „Тотнъм Хотспърс Стейдиъм“, което означава, че много бързо инвестицията ще започне да се изплаща.

Капацитетът на трибуните е 62 062 места, което превръща арената във втория по големина клубен стадион в Англия. На първо място остава „Олд Трафорд“, където домакинствата си играе Манчестър Юнайтед. Това означава, че теоретично приходите за всяко домакинство ще възлизат на 3,7 млн. лири. Водят се преговори и за корпоративно име на стадиона. Очаква се това да е един от основните спонсори AIA или Nike. Предвижда се до 20 години стадионът да се изплати изцяло и да започне да носи печалба.