Тръмп: Европейските автопроизводители трябва да отварят повече заводи в САЩ

Американският президент посочи на производителите от Стария континент как могат да избегнат ескалацията на търговската война

17:45 | 22 март 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп даде възможност на европейските автомобилни производители да избегнат ескалацията в търговската война, като отварят повече фабрики в САЩ, пише Bloomberg.

Производителите от Стария континент могат „да строят заводите си в САЩ и няма да имат налози“, коментира Тръмп в интервю за Fox Business Network.

Президентът добави, че би се съгласил на нулеви мита върху част от европейския внос в Щатите, но не и за автомобилите, без да получи отстъпки и от производителите.

На въпрос дали европейският автомобилен внос представлява проблем за националната сигурност на САЩ американският президент отговори отрицателно. Темата беше обект на доклад, който Тръмп поиска от  Търговския департамент на САЩ през 2018 г. и така и не стана публично достояние.

„Това, което създава риск за националната ни сигурност, е балансът“, посочи лидерът на Щатите, отправяйки препратка към американския търговски дефицит. „Ние трябва да го имаме – необходим ни е стабилен баланс. Иначе нямаме национална сигурност“, добави Тръмп.