Неочакван ръст на продажбите на дребно във Великобритания през февруари

Растеж е регистриран в рамките на всички основни сектори без този на хранителните магазини

14:55 | 21 март 2019
Обновен: 19:49 | 5 юни 2020
Снимка:  Luke MacGregor/Bloomberg

Търговията на дребно във Великобритания отбеляза неочакван ръст през февруари – с 0,4% спрямо предходния месец, след преразгледания ръст от 0,9% през януари. Пазарните прогнози бяха за спад от 0,4%. Това пише Investor.bg.

Растеж е регистриран в рамките на всички основни сектори без този на хранителните магазини, които отбелязват най-голям спад от декември 2016 г. (-1,2% при 0,9%). Продажбите на горива се увеличават с 2,2% (при -0,8% през януари), а търговията с нехранителни стоки скача с 0,9% (при 0,2% през януари).

От Националната статистическа служба съобщават, че благоприятният климат през февруари е подпомогнал по-ускореното потребление в градинарските центрове и в магазините за спортна екипировка, докато продажбите в супермаркетите и в магазините за дрехи се свиват на фона на финалните януарски сезонни разпродажби.

Днешните по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат относително незасегнати от общата несигурност около Brexit, която предизвика рязко забавяне на британската икономика в края на миналата година. Потребителските разходи са ценен катализатор на растежа на британската икономика, тъй като съставляват около 20% от разходите на домакинствата.

Още по темата прочетете в Investor.bg.