Жълтите жилетки отново предизвикват размирици

След гражданския диалог на френския президент Еманюел Макрон протестиращите отново възнамеряват да се обединят срещу неговата политика на реформи

16:34 | 16 март 2019
Обновен: 22:27 | 1 юни 2020
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

След гражданския диалог на френския президент Еманюел Макрон протестиращите отново възнамеряват да се обединят срещу неговата политика на реформи. В Париж се стигна до грабежи, полицията използваше водни оръдия. Това пише германският седмичник Die Zeit.

В рамките на протестите на жълтото западно движение се стигна до безпорядък. Протестиращите ограбиха магазините на булевард Шанз-Елизе. Пред Триумфалната арка маскирани, облечени в черно хора, хвърляха камъни към полицията и издигаха барикади. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Най-малко 20 души бяха арестувани.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер осъди насилието като акт на "професионален вандализъм". Той призова полицейския префект на Париж да действа с "максимална решителност" срещу това.

Жълтите жилетки призоваха в събота за поход към Париж, с който искаха да демонстрират нова сила. Напоследък броят на участниците рязко спадна. Броят на седмичните демонстранти е намалял до под 30 000 в цялата страна. В началото на ноември 2018 г. са се групирали около 300 000 души.

Петък приключи двумесечния граждански диалог, който президентът Еманюел Макрон бе започнал в отговор на протестите и исканията за намаляване на данъците и повече социална справедливост. "Големият национален дебат" се състоеше от повече от 10 000 дискусии в цялата страна, като около 1,4 милиона предложения бяха отчетени на специалната интернет платформа. Първите резултати ще бъдат представени от Макрон през април.