Екологичните щети са виновни за една четвърт от смъртните случаи и болести

Доклад на ООН обвинява унищожаването на екосистемите за преждевременната смърт на милиони хора по света

17:13 | 14 март 2019
Обновен: 23:03 | 3 юни 2020
Снимка: pixabay.com

Една четвърт от заболяванията и преждевременните смъртни случаи по света e причиненa от замърсяването и унищожаването на околната среда. Това е заключението от доклад на ООН, пише германският седмичник Die Zeit

Замърсяването на водата и въздуха, както и постепенното разрушаване на екосистемата са засегнали местообитанията на милиарди хора и причиняват извънредни икономически щети.

"Или оптимизираме способите за опазване на околната среда драстично, или милиони жители на градовете и регионите на Азия, в Близкия изток и в Африка ще загинат преждевременно до средата на века", се споменава в изследването.

Ако не се осигури достъп на повече хора до изгодни технологии, резистентните срещу антибиотици инфекции биха станали най-сериозната смъртна заплаха в световен мащаб до 2050 г. Замърсяването на океаните с пластмаса, разрушаването на животинските местообитания и замърсяването на въздуха биха довели до „масово изчезване на видове“.

"Науката е категорична: човешкото здраве и качеството на живот са пряко свързани със състоянието на нашата околна среда", заяви директорът на Програмата на ООН за околната среда Джойс Мсуя. Политиците трябва да изберат нов път към устойчивото развитие, твърди тя.

Според ООН докладът на организацията е най-изчерпателното проучване за околната среда от последните пет години. 250 учени и експерти от повече от 70 страни са работили по него. Той бе публикуван в рамките на конференцията на ООН за околната среда в Найроби.