Над 5000 "огледала" на пиратски сайтове блокираха руските власти

Копията на порталите rutor, kinogo, baskino, kinokrad и rutracker са блокирани в съответствие със Закона за борба с пиратството

15:44 | 12 март 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Около 5 хиляди копия на сайтове с незаконни пиратски услуги са били блокирани от 1 октомври 2017 г. до днес в интернет пространството на Русия, след влизането в сила на закона за блокиране на "огледалата" на пиратски сайтове. Това се съобщава във вторник в изявление на Руската надзорна комисия, предаде ТАСС.

"От 1 октомври 2017 г., в рамките на прилагането на Закона за борба с пиратството, телекомуникационните оператори са предприели мерки за ограничаване на достъпа до около 5000 "огледала" на пиратските интернет ресурси в Русия," казаха от комисията.

В момента на територията на Русия телекомуникационните оператори ограничават достъпа до копия на сайта rutor (525 копия), kinogo (420), baskino (75), kinokrad (57), rutracker (52), bigcinema (31), tushkan (19), nnm-club (9) и rustorrents (7). Търсачките са спрели да издават информация за тези интернет ресурси.

Законодателство за ограничаване на достъпа до "огледалата" на сайтове, които преди това бяха блокирани с решение на Московския градски съд, е в сила от 1 октомври 2017 г. Решенията за признаване на сайта като копие на пиратски интернет ресурс се вземат в Министерството на съобщенията и масмедиите на Русия. Телекомуникационните оператори са задължени да ограничат достъпа до тези сайтове в страната, а услугите за търсене трябва да премахнат информацията за тях от резултатите от търсенето.