Латвия приключи с издигането на 93-километрова ограда на границата с Русия

Предвижда се укрепване на повече от 282 км от латвийско-руската граница, което е на стойност 21 млн. евро

16:35 | 11 март 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Латвийските власти заявиха, че страната е приключила работата по изграждането на 93-километрова ограда с бодлива тел на границата с Русия. Това съобщи в понеделник местната информационна агенция LETA във връзка с изявление на Държавната гранична служба на републиката, съобщава ТАСС.

Според решението, взето през 2015 г., се предвижда укрепване и модернизиране на 282,6 км от латвийско-руската граница. Строителният проект включваше изграждането на специални дървени пътеки, патрулни трасета, контролни алеи и ограда на определени части от границата с Руската федерация, чиято височина, като се включи и тази на бодлива тел, е 2,7 метра. Общите разходи за укрепването на пограничната ограда са на стойност 21 милиона евро.

"До 31 декември 2018 г. е изградена гранична ивица с дължина 207 км и са построени първоначално предвидените 93 км огради. Планирано е устройството на граничните ивици да бъде завършено през 2020 г.", заявиха от граничната служба.

Освен това при анализа на сигурността на границата се оказа, че в райони, където вече е изградена нова ограда, броят на нарушенията значително намалява. В тази връзка беше решено да се построят подобни бариери на още 100 км на границата с Русия. Това ще изисква допълнително финансиране от 5,6 милиона евро, което все още не е одобрено от правителството.

За да ограничи потока от незаконни мигранти, Латвия през 2015 г. реши да изгради границата с Русия, включително на места да построи огради с обща дължина 93 км., оборудвани с камери за видеонаблюдение, както и сензори за движение.

С цел борба с нелегалната миграция, републиката обяви и намерението си да оборудва 173 км на границата си с Беларус, включително планира изграждането на бариера от 135 км. Работата се планира да продължи от 2018 до 2021 г., а общите разходи по този проект се оценяват на 27,6 милиона евро.