Американците запазват правото си да пътуват без визи в Шенгенската зона

През последните дни множество медии предупредиха за вероятността визите за страни членки на Шенгенското споразумение да станат задължителни

13:20 | 10 март 2019
Обновен: 15:50 | 3 юни 2020
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Въпреки че не предоставя толкова възможности, както някои европейски паспорти, американският паспорт е доста удобен за пътувания, пише Quartz. Гражданите на САЩ могат да посещават голям брой държави без визи, което прави преминаването на границите по-лесно и по-евтино.

Все повече новини в медиите обаче предупреждават американците, че добрите времена за тях може би са към края си и от 2021 г. те ще се окажат задължени да разполагат с виза, в случай, че искат да посетят някоя от 26-те европейски страни, членки на Шенгенското споразумение. Към момента американците имат възможност да пътуват в европейските страни без визи, стига срокът на престоя им да е по-малък от 90 дни.

Въпреки множеството предупреждения, американските граждани все пак могат да си отдъхнат: Те няма да бъдат задължавани да имат виза, посещавайки страните от Шенгенското пространство, част от които са Испания, Франция и Германия.

Американците ще трябва да се регистрират в Системата на Европейския съюз за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), създадена за пътуващите от около 60 страни, за които виза не е необходима при посещение на страните от Шенгенската зона.

ETIAS като цяло е онлайн система, предназначена да предпази Европа от влизането на  потенциално опасни лица. Говорител на Европейската комисия заяви, че блокът очаква в 95% от случаите кандидатурите да са с положителен отговор, а пътникът да получи незабавно разрешение да пътува до Европа за три години или до изтичане на паспорта му, ако оставащата му валидност е по-кратка от този срок.

ETIAS е по същество европейската версия на Електронна система за издаване на предварително разрешение за пътуване до САЩ (ESTA), която европейските граждани трябва да попълват от 2008 г. насам.

Американската ESTA е валидна само за две години обаче, като таксата за нея е по-висока (около 14 долара) от тази за ETIAS (малко под 8 долара).