Лейбъристите отложиха поправките за провеждането на втори референдум за Brexit

Guardian: Идеята е да се концентрира вниманието на депутатите на 12 март върху споразумението, а ако бъде отхвърлено, ще бъде предложен вариант за референдума

15:00 | 9 март 2019
Обновен: 00:32 | 5 юни 2020
Лейбъристите отложиха поправките за провеждането на втори референдум за Brexit

Опозиционната във Великобритания Лейбъристка партия няма да представи нови поправки относно провеждането на втори референдум за Brexit следващата седмица, когато споразумението, постигнато от британския премиер Тереза ​​Мей относно условията за напускане на Европейския съюз, отново ще бъде подложено на гласуване в Камарата на общините. Това съобщи вестник The Guardian.

Според плана на лейбъристите вниманието на депутатите на 12 март трябва да бъде насочено към сделката за Brexit, след което, ако бъде отхвърлена отново, те ще бъдат готови да предложат възможност за провеждане на нов референдум. Привържениците на тази идея вярват, че могат да постигнат мнозинство в Камарата на общините, ако поправките се смятат от депутатите за единствения изход от ситуацията, в която всяка сделка по Brexit може да бъде отново блокирана от парламента.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин каза по-рано, че ръководената от него политическа сила ще подкрепи провеждането на референдум по въпроса за оттеглянето на страната от Европейския съюз.

На конгреса на партията през септември 2018 г. Лейбъристката партия прие документ, в който се посочва, че партията ще се застъпва за референдум, в който гражданите на страната ще могат да подкрепят или отхвърлят сделка с ЕС, предложена от правителството. Ръководството на партията призна, че „оставането в ЕС” ще бъде един от отговорите на въпроса, който ще бъде повдигнат на такъв референдум.