В свeтa на технологиите данните са новата валута

Централизираната информация няма как да доведе до автономност, твърди Ираван Хира, генерален директор на HPE в България

15:03 | 6 март 2019
Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise (HPE) в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise (HPE) в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Живеем в свят, в който всичко ще бъде все по-свързано, а технологиите ще са все по-умни благодарение на данните. В днешния технологичен свят именно те са новата валута. Това каза Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise (HPE) в България, по време на среща с медиите, състояла се на 6 март в "Сан Стефано Плаза".

Хира очерта новите тенденции в технологичния свят. „Децентрализираните данни са необходими на новите, умни технологии“, изтъкна той.

„Дроновете, роботиката, автономните автомобили – всички те се нуждаят от данни, които са възможно най-близо до тях“, отбеляза Хира. „Централизираната информация няма как да доведе до автономност“, добави генералният директор на HPE у нас.

Според него основни за цифровата трансформация са човешкият капитал, автономността на технологиите и икономическите показатели.

„Използването на най-добрите технологии не значи задължителен успех“, подчерта Хира, като изтъкна важността на човешкия фактор. „Хората трудно се адаптират към промените, а ежедневното обучение е изключително важно“, отбеляза той. „Това, което знаем днес, става невалидно след два месеца“, добави ръководителят на HPE.

Хира разказа и за структурата на компанията, като посочи, че променящите се условия изискват гъвкавост от дружествата, което отменя предимствата на големите корпорации. Така Hewlett Packard Enterprise остава ориентира към сървърите, сториджа, софтуера и мрежовото оборудване, а HP Inc поема бизнеса с персонални компютри и принтери.