По-евтин петрол след пореден ръст в запасите в САЩ

Петролните запаси на САЩ нараснаха със 7,3 млн. барела при очаквания за 1,2 млн. барела

10:10 | 6 март 2019
Обновен: 05:24 | 5 юни 2020
 Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, тъй като ръстът в запасите в САЩ подкопават усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да стабилизира ценовите нива на пазара чрез ограничение в доставките.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,81% до 56,10 долара за барел за контракти с доставка през април. Понижението при сорта Брент е с 0,71% до 65,39 долара за барел при доставка през април.

„Пазарите се опитват да балансират между ограниченията от страна на ОЕК и нарастващите нива на производството в САЩ“, коментира Бенджамин Лу, анализатор в сингапурската компания Phillip Futures.

Последните данни от Американския петролен институт показват по-големи от очакваните запаси от суров петрол в САЩ. Запасите са нараснали със 7,3 млн. барела до 451,5 млн. барела през седмицата, приключила на 1 март. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха също за повишение, но с 1,2 млн. барела.  

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

За да подкрепи пазарите от началото на годината, ОПЕК ограничава продукцията си с 1,2 млн. барела дневно. Картелът трябваше да реши през април дали да продължи да ограничава доставките, но според източници от ОПЕК решението вероятно ще бъде отложено до юни. Това означава, че ограниченията в производството ще продължават поне до тогава.

От своя страна пазарите продължават да търсят сигнали, че САЩ и Китай са постигнали напредък в преговорите за разрешаване на търговския конфликт.

Кои са останалите метали, които променят стойността си, прочетете в продължението на материала в Investor.bg!