Facebook вече има своя достоен азиатски конкурент

Музикално приложение на китайска компания се нареди сред най-предпочитаните от потребителите през 2018 г.

15:26 | 4 март 2019
Обновен: 18:35 | 31 май 2020
Централата на ByteDance в Пекин, Китай. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

TikTok, музикално приложение, стартирано от китайската компания ByteDance през 2016 г., достигна 1 млрд. сваляния през миналата седмица, сочат данни на Sensor Tower. Това го прави едно от най-инсталираните приложения на социални медии за миналата година, водено само от предложенията на американската Facebook, пише Quartz.

Потребителите са инсталирали китайското приложение около 663 млн. пъти през 2018 г., докато това на Facebook е инсталирано 711 млн. пъти, а Instagram - 444 млн.

Данните за TikTok са отчетени както в App Store на Apple, така и в Google Play, като включват и малък на брой регионални вариации, но не и инсталирания на Android, операционната система на Google, в Китай.

Така приложението се нарежда на 4-то място сред най-сваляните в световен мащаб за 2018 г., водено само от 3 предложения на Facebook: основното приложение, Messenger и WhatsApp.

Според данните Индия отчита една четвърт от общия брой изтегления на TikTok. Това го прави сериозен съперник на WhatsApp на Facebook, който от януари 2018 г. има 1,5 млрд. активни потребители на месец в световен мащаб и смята Индия за най-големия си пазар.

В САЩ TikTok има близо 100 млн. изтегляния, след като ByteDance придоби музикалното приложение Musical.ly през 2017 г.  

Данни на Facebook сочат, че приложенията на компанията се използват от над 2 млрд. души ежедневно.

Според данни на основаната през 2012 г. ByteDance TikTok има половин млрд. активни потребители месечно в световен мащаб.

Всъщност Tencent често е описвана като „китайската Facebook“ поради доминирането на приложението за съобщения WeChat на пазара в азиатската страна. Широкото му използване обаче до голяма степен зависи от потребителите в родния Китай, като извън страната приложението на компанията все още не е успяло да изгради глобалния обхват, който TikTok реализира сравнително бързо.

И докато много китайски приложения са обект на тежки цензурни изисквания в азиатската страна, ByteDance е успяла да се справи с това предизвикателство, създавайки различни версии на TikTok за чужбина.

Financial Times определи стратегията на ByteDance като възможна „пътна карта” за други китайски технологични дружества, опитващи се да навлязат на международните пазари.