23 години след атентата срещу Киро Глигоров случаят тъне в мистерия

Неизвестни са поръчителите, организаторите, извършителите, коментира "Нова Македония"

17:45 | 28 февруари 2019
Обновен: 14:02 | 3 юни 2020
Киро Глигоров. Снимка: "Алсат М" (архив)

Покрай драматичните събития, които се наложи да преживее съседката ни, вече с името Северна Македония, медиите все по-често се връщат към годините на излизането на страната от Югославия и събитията, последвали този акт. След повече от 23 години от опита за убийство на първия президент на Република Македония, Киро Глигоров, продължава мистерията около поръчителите, организаторите и извършителите на този ужасяващ акт, както и на истинската причина за посегателство върху живота на президента.

През изминалия период излязоха с мнението си за атентата много експерти, журналисти, настоящи и бивши членове на службите за сигурност, политици... Повечето са съгласни, че атентатът е бил извършен от висши професионалисти, че всичко е било планирано, експедитивно проведено и че Глигоров е имал голям късмет да оцелее, пише вестник "Нова Македония".

Разследването на случая все още не е официално приключено и много въпроси остават без отговор, въпреки че за убийството са написани няколко книги от различни автори. Но книгата, която привлече вниманието на обществеността, беше тази с мемоарите на бившия (първи) председател на Събранието на Република Македония Стоян Андов, озаглавена "Преди атентата и след него".

Първият председател на парламента на Македония с книгата публично изразява разочарование от работата на бившия министър на вътрешните работи Любомир Фръчковски, който е пряко посочен в нея, като отговорен за това, че не се е опитал да разследва атентата срещу президента Глигоров. При популяризирането на книгата на Андов Фрчковски бе индиректно посочен като възможен съучастник или организатор на убийството на Глигоров, което после предизвика бурни обществени реакции. Според "Нова Македония" тогавашната медийна кореспонденция и спорове между Андов, автор на книгата и проф. Фрчковски, сега навлиза в нов етап, за да търси решение за заявените възгледи и претенции в съда. Според информацията на вестника проф. Любомир Фръчковски е завел дело срещу първия председател на македонския парламент, Стоян Андов. В по-раншни коментари професорът посочва трагичността на момента, в която политиците са били около по чудо оцелелия президент в болницата, споменава дори предложената помощ за следствието от Милошевич. Двамата до момента не са направили изявления. Ще помогне ли това дело да се открие кой стои зад атентата на първия Македонски президент? Вестникът не коментира. Припомняме, че Глигоров почина в първия ден на 2012г..