ЕС все още вижда възможности за Брекзит със споразумение

Въпреки хаоса в британския парламент Мишел Барние е оптимист, че ще се споразумее с премиера Тереза Мей

18:22 | 27 февруари 2019
Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg
Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Брекзит Мишел Барние все още счита, че е възможно британците да се оттеглят от Европейския съюз по регламентиран начин. "Не е правилно да се казва, че Брекзит без сделка е най-вероятен", заяви Барние във френска телевизия Franceinfo в сряда, предава Faz.net.

Като преговарящ той прави всичко, за да постигне споразумение и да постигне съгласие с британския премиер Тереза ​​Мей, подкрепено от британската Камара на общините. Възможността все още е реална.

За първи път във вторник Мей призна, че Великобритания не може да напусне ЕС, както беше планирано, на 29 март. Тя даде обещание за гласуване за отлагане на Брекзит. Ако отново се провали до 12 март със споразумението си за оттегляне, Мей възнамерява да постави депутатите пред избора между напускане без споразумение или "кратко удължаване" на срока. Британският парламент гласува в сряда на следващите стъпки за излизане от ЕС.

Британците често омаловажават последствията от Брекзит, които са особено тежки за тях, каза Барние. "Те са безбройни: човешки, социални, икономически и финансови, технически и правни."

Барние каза, че съжалява за Брекзит. "Не виждам никаква полза него". При напускане на британците от ЕС би имало само губещи.