Ципрас и Заев получиха награда на Мюнхенската конференция за уреждането на десетилетния спор

Интеграцията е начин за повишаване на жизнения стандарт на някои от най-бедите народи

16:15 | 17 февруари 2019
Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

Когато Зоран Заев очертава визията си за просперитет и интеграция на Балканите, има един голям риск на хоризонта, посочва в свой анализ Investor.bg.

Премиерът на Република Северна Македония се надява, че предстоящото членство на страната му в НАТО ще бъде част от по-широк процес, който ще обвърже взривоопасния регион с Европейския съюз и ще положи основите на икономическото му развитие в идното десетилетие. Но възход на националистите на изборите за Европейски парламент през май може да блокира тази цел. А продължаващото присъствие на балкански националисти у дома може да им даде извинение, пише Bloomberg.

„Ако искаме да сме заедно, трябва да спрем да мислим, че всичко в света е започнало от нашите страни. И това не важи само за Балканите“, казва Заев в интервю за агенцията в Мюнхен.

Той допълва, че интеграцията е начин за повишаване на жизнения стандарт на някои от най-бедите народи в Европа и за спиране на бягството на най-талантливите хора на Запад. Но националистическите настроения, които предизвикаха най-кървавия конфликт в Европа след Втората световна война, продължават да създават разделение.

Още по темата вижте на Investor.bg.