Опцията за Русия с повече ракети притесни членовете на НАТО

Вашингтон и Москва обявиха плановете си за оттегляне от Договора за ракети със среден и малък обсег

18:46 | 14 февруари 2019
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Партньорите от НАТО се събраха в сряда в Брюксел, за да обсъдят плановете си за бъдещето, което включва възможността за Русия с повече ракети, пише Euractiv.

На 2-ри февруари САЩ започнаха шестмесечен процес на излизане от Договора за ракети със среден и малък обсег, посочвайки, че Русия нарушава споразумението с нова ракетна система.

Москва отрече въоръжението да противоречи на договора и обяви, че също ще се оттегли от него.

След срещата на военните министри на страните членки на Алианса, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че се разглежда „широк кръг от варианти“, с които да се подходи към евентуалните нарушения от страна на Русия на споразумението, подписано през 1987 г. между генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън.

На пресконференция в Брюксел Столтенберг изрази надежди за възможен дипломатически пробив между Русия и САЩ, тъй като Москва все още има шест месеца, за да се върне към изпълнението на договора.

Според Столтенберг последиците от разтрогването на споразумението могат да бъдат „много сериозни“. НАТО целеше да се избегне „нова надпревара във въоръжаването“, но при подобен сценарий реакцията на Алианса би била „уместна и отбранителна“, посочи той.