Европа ли е основна заплаха за световния икономически растеж

Обхватът и скоростта на икономическото отслабване показват, че то засяга пряко региона

12:55 | 13 февруари 2019
Европа ли е основна заплаха за световния икономически растеж

Въпреки предизвиканите от търговската война политико-икономически катаклизми между САЩ и Китай и въздействието им върху икономиките на съответните държави, Европа е тази, която все повече изглежда като най-голямата заплаха за световния растеж. Това пише Investor.bg.

Забавянето на търсенето е забележимо сред 19-е членки на еврозоната, притиснати между вътрешните и международните си проблеми. Това предизвиква риска растежът ѝ едва да превиши 1% тази година – рязко влошаване спрямо 2018 г., като дори двигателят на континента Германия е застрашен, посочва Bloomberg в свой материал.

„Притесненията, които имам, в момента са фокусирани в Европа“, посочва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег към Lombard Odier. „Очевидно е, че Китай преминава през забавяне, но също така налице са и голямо количество стимули. В Европа обаче нещата се влошават наистина бързо“, допълва той.

Обхватът и скоростта на икономическото отслабване показват, че то засяга пряко региона. И докато Гърция беше сред генераторите на предишните проблеми, този път германските перспективи са на прицел след продължителното отслабване на производството. Ръстът на разходите на домакинствата също изчезва във Франция, окупирана от протестите на „жълтите жилетки“.

Още по темата прочетете в Investor.bg.