Колко точно работи президентът Тръмп?

Информационният сайт Axios пусна онлайн графиците за срещите на американския държавен глава от последните три месеца

13:10 | 11 февруари 2019
Обновен: 18:03 | 4 юни 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка:  Zach Gibson/Bloomberg

След публикуването на неособено натоварените му графици за срещи в американските медии американският президент Доналд Тръмп започна да се бори с впечатлението, че пренебрегва работата си, пише Investor.bg.

„Вероятно работя повече часове, отколкото почти всички предишни президенти", написа президентът Тръмп в Twitter.

Информационният сайт Axios пусна онлайн графиците за срещите на Тръмп от последните три месеца, като се позовава на свой източник от Белия дом. Около 60 процента от времето, записано там, според данни на Axios, е под формата на неструктуриран "Executive Time", тоест - свободно време.

Executive Time се превежда по смисъл като „време за шефа“ и като част от президентския дневен ред е изобретение на администрацията на Тръмп. Самият президент заяви, че медиите трябва да представят положително неговите графици. „Когато се използва термина „Executive Time", обикновено работя, а не почивам“, добави Тръмп. „Факт е, че когато поех поста като президент, страната ни беше в истински хаос. Така че нямах друг избор, освен да работя много усилено“.

Axios твърди още, че първата среща на Тръмп за деня обичайно е в 11:00 или 11:30 часа в повечето дни. Плановете за срещи предизвикаха подигравателни коментари предимно в критикуващите Тръмп медии.

Неконвенционалният стил на управление на Тръмп затруднява определянето на границата между свободното време и работата. С неговите туитове, например, той определено прави политика, дори в „Executive Time". Все пак изглежда съмнително това, което Тръмп твърди – че наистина работи повече от повечето си предшественици. Известна е склонността на президента за преувеличение и високото му самочувствие. Той също така твърди, че правителството му е постигнало повече през първите две години от всяко едно.

Axios твърди още, че първата среща на Тръмп за деня обичайно е в 11:00 или 11:30 часа в повечето дни. Плановете за срещи предизвикаха подигравателни коментари предимно в критикуващите Тръмп медии.

Axios съобщи, че графикът на президента Джордж Буш е бил запълнен за месеци напред. Също така Буш винаги е бил в 6:45 часа в офиса. Графикът на баща му и предшественика му на поста Джордж У. Буш е бил денонощен. Предшественикът на Тръмп Барак Обама е имал по шест работни срещи в типичен работен ден.