България признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, твърдят от МВнР

06:46 | 5 февруари 2019
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Късно във вечерните часове на понеделник България стана поредната държава от ЕС, която признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

В позиция на Министерството на външните работи (МВнР) се пояснява, че „венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава".

От МвнР припомнят, че на 26 януари ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Припомня се и призива на държавите членки, че ако не бъде обявено организирането на нови избори в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията", пише в позицията, разпространена от ведомството на Екатерина Захариева.

Часове по-рано президентът на страната ни Румен Радев призова правителството „да не следва курса на големите страни членки на Европейския съюз", които в понеделник подкрепиха официално временния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за наследник на президента Николас Мадуро.

„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори", обяви Радев в специална позиция. По това време вече мнозинството държави от ЕС бяха признали Гуайдо за временен президент.