И Русия напуска Договора за ракети с малък и среден обсег

Руският президент Владимир Путин настоява преговорите да се отложат до момента, в който ще бъдат проведени равноправно и съдържателно

14:41 | 2 февруари 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Русия прекратява участието си в Договора за ракетите със среден и малък обсег. Това обяви руският президент Владимир Путин на работна среща с министрите на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу. Това пише БНР.

Владимир Путин одобри предложението на Министерството на отбраната да започне работа по създаването на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

„Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че преустановяват участието си в договора и ние го преустановяваме. Те обявиха, че се занимават с научно-изследователски и опитно-конструкторски работи и ние ще правим същото“, заяви руският лидер.

Той призова министерствата на външните работи и на отбраната да не предприемат занапред никакви преговори по Договора за ракетите със среден и малък обсег.

„Ще почакаме докато нашите партньори узреят да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази важна тематика и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят“, добави Путин.