Дигитализацията - способ за откриването на 1,5 млрд. барела петрол в Аляска

Чрез 3D сеизмични изображения и технологиите за обработка на данни се установява местонахожданието и количеството на петролни залежи там

13:07 | 2 февруари 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Имплементирането на цифровите технологии на всички равнища от нефтодобивната промишленост продължава да се ускорява. Освен ползите от дигитализацията при различните аспекти от сондажните процеси, извличането и поддръжката на находищата, има и друга важна област, в която тези технологии задават тенденции – още преди началото на сондажната дейност, пише Ирина Слав за Oilprice, предава Investor.bg.

В Аляска, например, новите технологии за проучване на петролни и газови находища са способствали откриването на повече от 1,5 млрд. барела суров петрол само през последните две години, сочи проучване на S&P Global Platts.

В Аляска съществуването на петролни залежи е познато от години, но местонахождението и точното им количество остава неизвестно до появата на цифровите технологии във вида на напреднали 3D сеизмични изображения и технологиите за обработка на данни.

Още по темата прочетете в Investor.bg.