Мадуро възнамерява да разговаря с опозицията

В безизходната борба за власт между венецуелското правителство и опозицията настъпи развитие: държавният глава глава Николас Мадуро призовава за нови избори

15:43 | 30 януари 2019
Обновен: 15:43 | 30 януари 2019
Снимка:Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка:Carlos Becerra/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро се обяви за разговори с опозицията. Той също ще подкрепи предсрочните избори, заяви ръководителят на правителството на руската държавна информационна агенция RIA. Става дума за мира и бъдещето на страната му. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Европейските държави, включително Германия, Франция и Великобритания, дадоха на Мадуро осемдневен ултиматум през уикенда, за да организира нови избори. В противен случай те ще признаят лидера на опозицията Хуан Гуайдо за самопровъзгласен временен президент.

Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела преди седмица и е признат от САЩ и редица латиноамерикански държави. Русия, Китай, Иран и Турция продължават да се застъпват за Мадуро. Руската информационна агенция "Спутник" цитира социалистическия водач с думите чи, че руският президент Владимир Путин е помагал на Венецуела по всякакъв начин, а Русия критикува последните санкции на САЩ срещу Венецуела и увери правителството на Мадуро в подкрепата си.

По-рано руското правителство изрази тревога, че Венецуела може да има проблеми с уреждането на дълговете си. В допълнение Мадуро заяви, че страната му ще изпълни финансовите си задължения към Русия и Китай.

Гуайдо не може да напуска страната

Върховният съд на Венецуела издаде забрана за напускане на Гуайдо на страната във вторник. Съдът замрази и сметките на председателя на парламента. Последва искане от венецуелския прокурор Тарек Уилям Сааб. По-рано той е провеждал криминални разследвания - според Сааб става въпрос за размириците от последните дни. Масовите протести на противниците и поддръжниците на Мадуро също предизвикаха смърт.

Гуайдо призова венецуелците, с оглед на международната подкрепа за изискването му за нови избори, към по-нататъшни протести. Хората трябва да се съберат за двучасови демонстрации, каза той. През следващия уикенд ще има масови демонстрации "на всеки ъгъл във Венецуела" и по света.