Преди европейските избори: Салвини с поредни остри критики към политиката на Макрон

Изглежда борбата за гласове между националисти и проевропейци вече започна

18:00 | 28 януари 2019
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианският вицепремиер Матео Салвини отправи нови обвинения към френския президент Еманюел Макрон, търсейки начин за дискредитирането му няколко месеца преди европейските избори през май, пише Bloomberg.

В понеделник лидерът на италианските популисти обвини Макрон в защита на бегълци, нарушаваща мирния начин на живот в Париж.

"Ние имаме списък с терористи, които от десетилетия обикалят Франция“, посочи италианският вицепремиер пред RTL радио в понеделник. „Отвъд личните атаки на Макрон, на които няма да отговоря, нека той отговори на италианците, а не на Салвини, като изпрати обратно в затвора тези терористи, осъдени на доживотни присъди".

Вицепремиерът визираше бегълците, издирвани от италианските власти, включително осъдени членове на групата "Червени бригади". "Да видим дали френският президент ще реши да бъде приятел на Италия, или ще продължава да защитава престъпниците", коментира Салвини.

Европейските избори през май се сформират като битка между националистите, на които е представител Салвини, и проевропейци в лицето на Макрон. 41-годишният френски лидер стана обект на нападките на Салвини още в неделя, когато той го нарече „лош президент“ и го призова да подаде оставка. Тогава Макрон саркастично пожела на италианската управляваща коалиция „късмет“ в агитацията срещу него и Франция.