Шефът на Michelin Жан-Доминик Сенар заема председателското място на Карлос Гон в Renault

Гон бе арестуван на 19 ноември заради обвинения във финансови измами

16:30 | 24 януари 2019
Шефът на Michelin Жан-Доминик Сенар. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Шефът на Michelin Жан-Доминик Сенар. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френският производител на автомобили Renault потвърди днес назначаването на шефа на Michelin Жан-Доминик Сенар за председател на съвета на директорите и Тиери Болоре за нов главен изпълнителен директор на компанията, предаде Investor.bg.

В допълнение съветът на директорите на Renault желае да следи активно функционирането на обединението и решава да натовари председателя си с цялата отговорност за управлението на обединението от името на Renault, в сътрудничество с главния изпълнителен директор, посочва компанията, имайки предвид партньорското обединение с Nissan.

"Важно е това обединение да остане изключително силно", каза Сенар пред журналисти на пресконференция, на която Renault обяви новите ръководители на компанията.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер изрази днес по-рано подкрепата на правителство за кандидатурата на Жан-Доминик Сенар на мястото на подалия оставка Карлос Гон.

Пред журналисти в Давос министърът подчерта, че "той ще бъде отличен председател".

Карлос Гон бе арестуван на 19 ноември и бързо след това бе освободен от поста председател на съвета на директорите на Nissan. Той превърна Renault-Nissan в световен гигант в автомобилостроенето, след като френската компания придоби почти фалиралия Nissan през 1999 година.

Гон е обвинен, че не е декларирал над 80 милиона долара допълнителни приходи от Nissan за периода 2010-2018 година, които той е уредил да му бъдат изплатени по-късно. Бившият член на съвета на директорите на Nissan Грег Кели, както и самата компания, също са обвинени.

Френската държава е най-големият акционер в Renault с 15,01 на сто от капитала. Nissan притежава 15 процента, но без права на глас на общо събрание. В замяна Renault контролира 43 процента от Nissan.