САЩ няма да вземат участие в Световния икономически форум

Американска делегация, ръководена от министъра на финансите Стивън Мнучин, трябваше да посети събитието, след като президента Доналд Твъмп отмени посещението си

13:40 | 18 януари 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американската делегация отменя посещението си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс в четвъртък, цитира CNN.

В причина за отмяна на планираното посещение се превърна фактът, че правителството на президента Доналд Тръмп не функционира пълноценно от 22 декември насам заради спорове между членовете му за необходимостта от издигането на стена на границата с Мексико.

Делегацията трябваше да бъде ръководена от министъра на финансите Стивън Мнучин, като част от нея бяха и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, министърът на търговията Уилбър Рос, търговският представител Робърт Лайтхайзер и Крис Лидл, заместник ръководител на екипа в Белия дом по политическите въпроси.

Президентът Доналд Тръмп отмени посещението си на форума по-рано този месец.

"Поради непримиримостта на демократите по въпросите за граничната сигурност и голямата важност да осигурим сигурността на нашата нация, аз с уважение отменям много важното си пътуване до Давос, Швейцария за Световния икономически форум", написа Тръмп в Twitter.

Годишната конференция в Давос обединява ръководители на компании, финансови министри и други важни за развитието на бизнеса и икономиката представители.