Тайван – причината за китайската военна модернизация

Разходите за отбрана на Китай вероятно достигат 200 млрд. долара през 2018 г., сочи доклад на Агенцията за военно разузнаване на САЩ

18:20 | 16 януари 2019
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

През последните няколко години Китай проведе серия от амбициозни военни реформи и придоби нови технологии като част от усилията си да подобри възможността си да участва в регионални конфликти, подобни на този за Тайван, посочва нов доклад на Агенцията за военно разузнаване на САЩ, цитиран от CNN.

Според публикувания във вторник документ именно дългогодишният интерес на Пекин за обединение с Тайван и опитите му да възпре всяко усилие от страна на Тайван за обявяването на независимост са основният двигател на китайската военна модернизация. Тази модернизация е продиктувана и от очакванията на Китай, че чуждестранните военни сили могат да се намесят в тайванския сценарий, се посочва още в доклада.

"Ако някой се опита да раздели Тайван от Китай, китайските военни ще направят всичко възможно, за да опазят националното обединение, националния суверенитет и териториалната цялост", коментира генерал Ли Дзуочън, член на китайската Централна военна комисия, пред адмирал Джон Ричардсън, началник на военноморските операции на САЩ, който е на четиридневно посещение в Китай.

Американската агенция смята, че китайските разходи за въоръжени сили "вероятно са надхвърлили 200 млрд. долара" през 2018 г., което представлява "трикратно увеличение на разходите от 2002 г. насам".