Кремъл е готов за насрочване на нова среща с Тръмп, но няма да убеждава Белия дом

По думите на президентския асистент Ушаков Тръмп и Путин са говорили "на крак" в рамките на срещата на Г20

17:50 | 4 декември 2018
Президентът на РФ Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на G20 в Аржентина. Снимка: Pablo Martinez Monsivais
Президентът на РФ Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на G20 в Аржентина. Снимка: Pablo Martinez Monsivais

Отказът на американския президент Доналд Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин не обидил руския лидер, но предизвикал съжаление. Това заяви асистентът на президента, Юрий Ушаков, пред журналисти, съобщава ТАСС.

Отговаряйки на въпроса дали отказът от среща се приема като "шамар", Ушаков отговори: "Не". "Ние не сме обидени, изказваме съжаление", добави той, цитирайки оценката на самия Путин.

Асистентът на държавния глава припомни също, че между двете страни има много теми, които трябва да бъдат обсъдени, включително в областта на сигурността. Ушаков подчерта, че Москва е готова да продължи диалога с Вашингтон.

Той каза, че самият Тръмп се е обърнал към Путин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, те са говорили "на крак" около 10 - 15 минути. 

"Тръмп се обърна към нашия президент по време на прием [на срещата на върха] и се проведе разговор, за който вече президентът каза",  заявява представителят на Кремъл.

"Нашият президент толкова подробно, колкото е възможно в рамките на 10-15 минути, е обяснил нашата оценка за случилото се [в Керченския проток], а президентът на САЩ внимателно изслуша нашата аргументация", добави той.

Според Ушаков са били обсъдени и други теми, които обаче той не уточни. "Не мога да разкривам всичко, но бяха обсъдени случилото се в Керченския пролив и общата ситуация в Украйна", каза президентският асистент.

Според него темата за възможната визита на Путин във Вашингтон не е изоставена. Ушаков каза, че в сегашната ситуация "американците трябва да се разтърсят сами и да предложат нещо".

Кремъл е готов за провеждане на нова среща между Путин и Тръмп, но няма намерение да убеждава Белия дом, коментира изявлението на президентския асистент ТАСС.