Polestar Performance AB на Volvo ще започне производство в Китай

Компанията ще се сблъска с конкуренцията на Tesla на най-големия автомобилен пазар в света

13:43 | 16 ноември 2018
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Подразделението за електрически превозни средства на автомобилния производител Volvo вижда Китай като най-добрата си възможност, въпреки че там ще се сблъска с конкуренцията на американския производител Tesla, предава Bloomberg.

Polestar Performance AB на Volvo очаква да осъществи около половината от бъдещите си продажби именно в азиатската страна, след като пусне на пазара нови три модела до 2021 г., посочи Томас Ингенлат, главен изпълнителен директор на бранда, по време на автомобилно изложение в Гуанджоу в петък. Компанията е таргетирала Европа и Северна Америка като местата, от които ще дойде останалата част от продажбите ѝ.

Polestar ще се сблъска с конкуренцията на Tesla на най-големия автомобилен пазар в света в желанието си за разрастване на производството на електрически автомобили, докато други производители като германските BMW и Audi също се присъединяват към надпреварата. Въпреки конкуренцията на Tesla, Polestar смята, че купувачите на елктрически автомобили все още не разполагат с достатъчно опции.

„В момента надпреварата е по-скоро да се предоставят повече варианти за потребителите, които да направят електрическите автомобили атрактивни за тях“, добавя Ингенлат в интервю.

Първоначалната цел на Polestar е да произвежда от 50 до 100 хил. автомобила годишно общо от трите си модела в завода си в Чънду, Китай, посочи още той. Първата кола, хибридът Polestar 1, чиято стойност ще бъде 155 хил. долара, ще започне да се произвежда в средата на 2019 г.

Следващата година компанията планира да пусне на пазара първия си масов модел, напълно електрическия седан Polestar 2. Това значи, че моделът ще бъде в директна конкуренция със седана Model 3 на Tesla, който компанията планира да произвежда във фабриката си в Шанхай.

За разлика от конкурентите си, Polestar залага на производствените и сервизните мрежи на Volvo в Китай и на китайския производител Zhejiang Geely Holding Group Co. Това ще помогне на компанията за по-бързото ѝ развитие и отчитане на печалба в сравнение с други стартъпи за електрически автомобили, смята Ингенлат.