Британският министър за Brexit подаде оставка

Оттеглянето на Доминик Рааб води до нова политическа криза във Великобритания

13:03 | 15 ноември 2018
Британският министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Британският министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб подаде оставка от поста заради несъгласие с изготвената сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), предава Investor.bg.

Това е нов удар по правителството и то само часове, след като премиерът Тереза Мей успя да извоюва подкрепата на разединения си кабинет върху текста на проектоспоразумението с ЕС. Сега предстои той да бъде гласуван от националния парламент, в който консерваторите имат минимално мнозинство, осигурено им от Ирландската юнионистка партия.

„Преди всичко не мога да съгласувам условията на предложената сделка с обещанията, които дадохме пред страната в нашия манифест на последните избори“, заяви Рааб в писмото с оставката си. „Не мога да подкрепя предложената сделка“, допълни още той.

По думите на Рааб планът на Мей застрашава целостта на Обединеното кралство и той не може да подкрепи един продължаващ неопределено време защитен механизъм за предотвратяването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, при който ЕС има право на вето върху правото на Лондон да го напусне.

„Никоя демократична нация не се е съгласявала да бъде обвързана с такъв пространен режим, наложен отвън, без какъвто и да е бил демократичен контрол върху законите, които ще бъдат прилагани, нито върху способността за решение за излизане от споразумението“, посочи още той в писмото си.

Оставката на толкова високопоставен министър потапя Великобритания в нова политическа криза и обгръща в неизвестност бъдещето на процеса по Brexit.

Рааб беше назначен за министър по въпросите на Brexit през юли тази година, след като неговият предшественик Дейвид Дейвис напусна в израз на протест срещу стратегията на Тереза Мей.