Brexit: Тереза Мей свиква кабинета за одобрение на сделката с ЕС

Великобритания и ЕС съгласуваха проектоспоразумение за развода си

13:57 | 14 ноември 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей свиква събрание на кабинета си, по време на което ще се опита да спечели подкрепата на членовете му за постигнатия проект за споразумение с Европейския съюз (ЕС) за Brexit, пише BBC.

Министрите ще заседават по-късно днес и всъщност за първи път ще разгледат 500-те страници от споразумението на фона на призиви за бойкот и заплахи от предстоящи оставки.

Споразумението между Великобритания и ЕС беше завършено на 95% през изминалите седмици, като основният нерешен въпрос оставаше гаранцията, че няма да бъде наложена граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Проектопредложението на сделката се занимава именно с гаранциите, че физически проверки на границата няма да има, в случай че Кралството и ЕС не постигнат съгласие за бъдещите си търговски взаимоотношения.

Споразумението включва още уреждането на правата на гражданите след Brexit, уреждане на предложения 21-месечен преходен период след развода между Великобритания и ЕС, както и детайли за така наречената „сметка за развода им“, възлизаща на 39 млрд. британски лири.