Новият конкурент на Tesla и Waymo: Ford и Volkswagen преговарят за съвместно дружество

Изглежда конкурентите от Силициевата долина все повече притесняват традиционните производители

18:00 | 2 ноември 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Автомобилните концерни Ford и Volkswagen обмислят създаването на съвместна компания, предава The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Обединението на два от най-големите производителя ще цели да промени бъдещето на транспорта изцяло.

Според източниците двете компании обмислят различни варианти, по които да бъде структурирано съвместното им дружество, създаването на което вероятно ще бъде обявено в средата на ноември.

Един от вариантите е Volkswagen да придобие дял от 50% от вече създадения отдел на Ford за автономни коли. Друг вариант е двете компании да създадат ново дружество, което да комбинира отделите им, които към момента развиват технологията. Формирането на нова компания ще създаде нов глобален технологичен бранд, който всъщност да улесни двата производителя в споделянето на правата върху новите си патенти и интелектуалната собственост и да отвори възможност за присъединяване на други концерни към създадената вече съвместна организация, посочват запознатите източници.

За преговорите първо съобщи германският ежедневник Handelsblatt. Всъщност вече се превръща в тенденция традиционните компании да се опитват да се преструктурират в стремежа си да се справят с нарастващите предизвикателства от новите си конкуренти в Силициевата долина.

Tesla, която пусна първия си електрически автомобил през 2008 г., вече изпревари своите конкуренти Mercedes-Benz, Audi и BMW на пазара на луксозни автомобили. Waymo, която иначе е собственост на Alphabet, е много по-напреднала в усилията си за развитие на автономната технология, а те скоро могат ѝ дадат контрол върху технологията на следващото десетилетие, смятат анализатори.

Сблъскващи се с тези предизвикателства, конвенционалните автопроизводители често се опитват да се обединят в опитите си да ги преодолеят.

Джордж Галиерс, автомобилен анализатор в Evercore ISI, определя инвестицията на Volkswagen в технологиите за автономно управление на Ford като „голяма печалба за Ford“. Компанията също ще спечели много преимущества от технологията за електрически превозни средства на Volkswagen, добавя той.