Британското правителство и Apple спорят за ново приложение за европейските граждани в Кралството

Апликацията на Министерството на вътрешните работи на Великобритания ще работи само за потребители на операционната система Android

14:09 | 1 ноември 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Британското правителство подготвя ново мобилно приложение за смартфони, което възможно най-значително да облекчи кандидатстването на европейските граждани за оставане във Великобритания след Brexit, пише BBC. Единственият проблем обаче е, че въпросното приложение не работи на устройствата на Apple.

Приложението всъщност е едно от ключовите усилия на правителството 3,5 млн. европейски граждани да кандидатстват за „постоянен статут“ след развода между Великобритания и Европейския съюз.

Потребителите на апликацията отговарят на три „прости“ въпроса, правят си снимка и след това, ако имат мобилни телефони с Android, сканират чиповете на паспортите си, за да потвърдят самоличността си. Решенията дали гражданите могат да останат в страната се взимат в рамките на две седмици.

Потребителите на Apple обаче няма да могат да сканират паспортите си – за тях ще бъде наложително да заемат телефон с операционна система Android или да предоставят паспорта си на отговорните органи в Кралството, което значително би удължило процеса за тях.

Системата Android се използва от компании като Samsung, Huawei, Sony, Google, Nikia и др. Те представляват около 50% от пазара в Кралството като Apple има приблизително същия дял.

Операционните системи на Microsoft и Blackberryсъщо няма да могат да сканират чиповете на паспортите, но делът на тези компании в страната е само около 1%.

Британското правителство предполагаше подобни проблеми още при обявяването на приложението по-рано тази година. Но имаше наджди, че Apple ще пусне актуализация на операционната си система, за да позволи на потребителите на устройствата да сканират паспортите си по същия начин, по който тези с Android телефони могат.

Американската технологична компания обаче отказва да го направи.

Източници твърдят, че компанията продължава да работи с Министерството на вътрешните работи, но решение на проблема преди Brexit, който е насочен за март 2019 г., едва ли ще има.

Източници на Министерството на вътрешните работи във Великобритания са посочили пред BBC, че "продължават да се ангажират с  Apple на най-високо ниво".