Основните проблеми за производителите са недостигът на кадри и нерегламентираният внос

Регулаторните режими и административният натиск също потискат бизнеса от производствените сектори на икономиката

14:23 | 24 октомври 2018
Обновен: 14:23 | 24 октомври 2018
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

Дефицитът на работна ръка, нерегламентираният внос в ущърб на цените на родното производство, регулаторните режими и административната тежест, както и предизвикателствата пред т.нар. „кръгова икономика“ са се сред ключовите проблеми , с които се сблъсква бизнесът от производствените икономически сектори. До това заключение се е стигнало на провелата се днес среща на 16 браншови организации, които са членове на Българската стопанска камара, с оперативното ръководство и специалисти от Камарата, посочиха от работодателската организация, пише Investor.bg.

Участниците в срещата са се фокусирали и върху проблема с начина на определяне на такса „битови отпадъци“, като са изискали въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.

За нерегламентиран внос на велосипеди от Китай е съобщил главният секретар на Асоциацията на производителите на велосипеди в България – Борислав Георгиев. Той е подчертал, че това е голяма пазарна спънка пред българските производители, които поддържат 1600 работни места и само през 2017 г. са отчели износ на стойност над 7 млн. евро. България е на десето място по брой и стойност на изнесените велосипеди за миналата година, а в ЕС се намира на седма позиция. По отношение на вноса сме позиционирани на 112-о място в света и на 26-о в ЕС, отбелязва още Борислав Георгиев.

Още по темата прочетете в Investor.bg.