Р. Хамънд: Хората вече не се прозяват, когато говоря за климатични промени

В следващите 5 или 10 години рейтингът на компаниите и цената им на борсата ще зависи от нивото им на екологичност, смята футуристът

16:15 | 16 октомври 2018
Футуристът Рей Хамънд. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Футуристът Рей Хамънд. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да си американският президент Доналд Тръмп, за да се прозяваш, когато се говори за климатични промени. Факт е, че сме свидетели на все повече такива. Скоро дори Тръмп няма да може да се прозява спокойно. Така футуристът Рей Хамънд коментира промените в климата по време на годишната конференция The Next Big Thing на Bloomberg TV Bulgaria.

Футуристът посочи, че вече сме свидетели на немалко климатични изменения, които доведоха до унищожителни природни бедствия в почти всички точки на света.

Според него крачките за предотвратяване на подобни събития вече са направени, а преминаването от изкопаеми към възобновяеми източници на енергия е част от тях.

Хамънд коментира започналото преминаване на автомобилите от двигатели с вътрешно горене към електрически. Той даде за пример множеството европейски градове (Хамбург, Берлин, Брюксел и др.), които вече въведоха ограничения за дизеловите автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти, в определени части на града. 

Хамънд говори и за начините за производство на енергия като цяло.

Футуристът посочи, че за последните 8 години цената на соларните панели вече е намаляла с цели 80%, а компании като Tesla разработват и начини, по които произведената енергия да се съхранява.

Като пример за възможността за изпълнението на тази цел Хамънд даде австралийския щат Южна Виктория, който вече използва само и изцяло възобновяеми източници.

Според специалиста това е едно от най-важните условия, за да може Земята да се справи с увеличаващата се популация.

Хамънд посочи, че според изследвания населението ще продължи да расте и след достигането на 10 млрд., което до преди няколко години беше определяно като предел от ООН.

Той отбеляза важността на въпроса как човечеството би се справило с увеличение на броя си с още 3 или 4 млрд.

Според Хамънд това би се случило чрез революция в селското стопанство заради генното инженерство, която да позволи от същите площи да се добиват два пъти по-големи количества храна, както и да доведе до много по-висока устойчивост на реколтата.

Футуристът смята, че създаването на възобновяеми източници и обезсоляващи централи би позволило да се използва и морската вода като питейна и така всъщност човечеството да не се сблъска с нейния недостиг. 

Хамънд говори и за промените в медицината.

Той подчерта важността промените в сферата, които вече са факт и са свързани с възможността за индивидуално лечение чрез изследване на ДНК на пациента. Футуристът смята, че в следващите 10 години всички лечения ще протичат именно на базата на тези изследвания и ще бъдат изцяло персонализирани.

Хамънд засегна и развитието на медицината в областта на стволовите клетки. Според него след 20 години вече ще е възможно създаването на органи от стволовите клетки на пациента (т.нар. “донорство по поръчка”), които да няма опасност да бъдат отхвърлени от организма.

Като цяло бъдещето на медицината Хамънд намира в съвместната работа между хората и изкуствения интелект. За него цялостното премахване на човешкия фактор при медицинските дейности е невъзможно.