Претендентът за президентския пост на Бразилия Болсонаро не иска нова конституция

Крайнодестният депутат отрече възможността за държавен преврат

14:55 | 10 октомври 2018
 Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Кандидатът за президентския пост на Бразилия от Социал-либералната партия, крайнодесният депутат от Националния парламент Жаир Болсонаро заяви, че в случай че бъде избран за високия пост няма да настоява за приемане на нова конституция. По-рано за такава възможност съобщи генералът от запаса Хамилтън Моурау, който се явява на балотаж за вицепрезидент на страната, съобщава ТАСС.

"Той е генерал, а аз съм капитан (от запаса), но за кандидат за президент се явявам аз. Аз не съм давал разрешение за това (изявление). Той (Моурау) не може да излиза извън рамките на конституцията. Аз никога няма да се съглася за свикам ново Учредително събрание".

Това каза Болсонаро за телевизионния канал Globo. Фаворитът в президентската гонка отрече възможността да се извърши държавен преврат. 

"Ние участваме в изборите именно затова, защото вярваме в народното волеизявление. Ние ще бъдем роби на конституцията", каза още Болсонаро, цитиран от ТАСС.

Популярността на крайнодесния кандидат Болсонаро наложи тревоги, че той може да извърши държавен преврат, подкрепян от военните. Точно те са повод за изявлението му по повод конституцията.

В неделя на президентските избори в Бразилия, по официални данни, най-много гласове набраха кандидатът Болсонаро, (46,03%) и представителят на лявата Партия на трудещите се Фернандо Адад (29,28%). Тъй като нито един от тях не успя да премине 50%-та бариера, те ще се срещнат отново на 28 октомври за втория тур на президентските избори, предаде ТАСС.