Ще се окаже ли принуден Илон Мъск да напусне Tesla?

Поредните нови трудности пред предприемача вече са факт

21:30 | 28 септември 2018
Изглежда Илон Мъск, главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg *** Local Caption *** Elon Musk
Изглежда Илон Мъск, главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg *** Local Caption *** Elon Musk

Изглежда Илон Мъск, главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla, е в голяма беда, пише BBC. Какви точно са нейните размери ще стане ясно от резултатите след съдебния процес, заведен срещу него от Комисията на САЩ по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Според SEC Мъск е излъгал, че разполага с необходимото финансиране да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара и съответно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на главния изпълнителен директор на компанията в началото на август. В края на месеца той обаче се отказа от него.

Към този момент SEC смята, че изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, а самият той определя обвиненията като „неоправдани“.

Най-лошото развитие на казуса включва налагането на голяма глоба на Мъск и лишаването му от правото да бъде директор на която и да е публична компания в САЩ. Това ще значи, че и дните му като главен изпълнителен директор на Tesla ще приключат.

Това би бил един почти немислим процес за която и да е компания, още повече за тази на Мъск, която е свързана и с визията му за чист транспорт.

„Смятам, че важното за Tesla ще бъде на намери начин да дисциплинира Мъск, но в същото време това да не срине оценката на компанията за акционерите“, посочва проф. Джоузеф Грундфест от Stanford Law School и бивш комисар на SEC.

Според него все пак има наличие на широк спектър от възможности за решението на проблема.

Говорител на Tesla не е пожелал да коментира бъдещето на Мъск.

Друг е и въпросът какво ще бъде отражението на казуса върху репутацията на предприемача сред неговите клиенти.

Изглежда в отговор на новината за делото привържениците на Tesla са останали разочаровани и притеснени за бъдещето на компанията.

Един от потребителите на форума на Tesla (Tesla Motors Club) определя новината като „глупаво самонараняване от страна на Мъск“.

А какво е неговото бъдеще?

Предстои да видим.