Твърд Brexit ще струва над 12 млрд. долара на хранителната индустрия във Великобритания

Според проучване на британската банка Barclays Brexit без сделка ще доведе до значително увеличение на митата на храните и напитките в Кралството, които се внасят от държави членки на ЕС

15:30 | 27 септември 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Компаниите за търговия и разпространение на храна на дребно може да загубят 9,3 млрд. паунда (12,2 млрд. долара) в резултат на въвеждането на нови мита, ако Великобритания излезе от Европейския съюз (ЕС) без сделка. Това става ясно от проучване, поръчано от британската банка Barclays.

Възможността за т. нар. „твърд“ Brexit отново е под светлините на прожекторите, след като британският премиер Тереза Мей заяви миналата седмица, че преговорите с европейските лидери са в задънено положение.

Според доклада на Barclays храните и напитките, които влизат във Великобритания от ЕС, ще бъдат обект на нови мита със среден размер от 27% - значително повече от налозите от 3-4% за нехранителните продукти.

„Някои продукти ще избегнат митата дори и при сценарий без сделка, но за повечето стоки ефектът от увеличено митническо бреме ще бъде извънредно ощетяващ, като евтините стоки ще бъдат най-силно ударени“, заяви Иън Гилмартин, ръководител на звеното за търговия на дребно към Barclays Corporate Banking.

Вижте на Investor.bg кои продукти са най-застрашени от високи мита и какво ще бъде увеличението им за крайния потребител във Великобритания след евентуален "твърд" Brexit.